Skinnskatteberg

Kommunledningen vill ha ännu en prövning av maktskiftet

Frågan om den politiska makten i Skinnskatteberg har nu överklagats till Kammarrätten. Det är den styrande röda koalitionen som överklagat länsrättens beslut. Det behövs en överprövning av kommunallagen i det här fallet, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson.

– Vi har ju hela tiden sagt att den här paragrafen har tillkommit för att underlätta demokratin i kommunerna och i det här fallet så får konsekvenserna helt motsatt effekt, alltså att det krånglar till det hela, säger Lars Andersson (S).

Det är fjärde kapitlet, tionde paragrafen i kommunallagen som är under lupp. Länsrätten gjorde tolkningen att lagen inte kan användas för att motivera ett avsättande av ordförandeposterna i kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden såsom skedde i Skinnskatteberg. Den röda koalitionen hade då redan bildat en ny majoritet, men ville även ta över ordförandeposterna. Länsrätten slog fast att det inte var korrekt, men i sitt överklagande skriver koalitionen bland annat att inte bara maktbalansen i fullmäktige avgör hur en kommun styrs, utan även sammansättningen av presidierna i nämnder och styrelser.

Rent politiskt har saken ingen betydelse längre eftersom den borgerliga alliansen avgick frivilligt i början av mars i år. Men juridiskt har det det, säger Lars Andersson och därför väljer koalitionen att driva ärendet, trots att han tror att det inte kommer att bli populärt. Han tror att Skinnskattebergsborna är ganska trötta på alla juridiska turer, men säger att det är viktigt principiellt. Han säger också att det inte går åt lika mycket tid och energi den här gången, jämfört när ärendet var uppe i Länsrätten.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista