Hallstahammar

Patienter välkomnas av andra när Capio stänger

De familjeläkarmottagningar som blir kvar i Hallstahammars kommun när Capio Cityklinken stänger på måndag säger sig vara beredda att ta emot de patienter som nu blir utan vårdcentral. Detta efter att Capio meddelat att deras mottagning stänger.

Men vill Capios patienter lista sig på Hallstahammars familjeläkarmottagng är de välkomna, säger vårdcentralen chef Susanne Höijer:

- Ja, vi är beredda att ta emot alla patienter som vill gå hos oss.

Det var i samband med att Capio Citykliniken öppnade sin mottagning för drygt fyra månader sedan, den 12 januari, som omkring 1 700 patienter försvann från Hallstahammars familjeläkarmottagning. Men verksamheten på den landstingsdrivna vårdcentralen har inte dragits ner något nämnvärt. Därför ser inte chefen Susanne Höijer några större problem med att ta emot de patienter som vill komma tillbaka:

- Ja, vi kommer klara dem också eftersom de tunga patienterna har vi hela tiden haft kvar, det vill säga hemsjukvårdspatienterna och de patienterna som vi gör hembesök dagligen hos och lika så sköter vi ju sjukhemmet och Lövåsen, alltså ålderdomshemmet, säger Susanne Höijer

Trots att Capio försvinner så finns också ett privat alternativ i kommunen, Kolbäcks familjeläkarenhet. Även där är man beredd att ta patienter som nu måste lista sig på nytt trots att man redan är nära taket:

- Vi tar hand om dem som kommer. Vi strävar efter att ha i genomsnitt 1 600 patienter per doktor och vi är nästan där, men vi får se till att folk inte drabbas av det som hänt. Vi kan sträcka oss, åtminstone tillfälligt ,säger Dessalegn Bayih, chef på Kolbäcks familjeläkarenhet.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista