Samarbete ska ge bättre vård vid ätstörningar

Åldern ska inte få störa vården när det gäller anorexi och bulimi; nu bildar Barn- och Vuxenpsyk i Västerås ett gemensamt ätstörningsteam.
Vuxenpsyk och barnpsykiatrins ätstörningsteam i Västerås ska nu börja samarbeta i gemensamma lokaler. Målet är en bättre vård för patienterna mellan 16 och 25 år. Hittills har en patient inom barnpsykiatrin som fyllt 18 år tvingats gå över till vuxenpsyk, ett avbrott i behandlingen som upplevs som mycket störande, både av patienter och terapeuter. Men i och med samarbetet kan man rucka på åldersgränserna. In i de nya lokalerna vid ingång 22 på Sundinska vreten flyttar elva terapeuter från vuxenpsyk och tre terapeuter, en behandlingsassistent och en sekreterare från barnpsyk. Tillsammans ska de ta hand om de 110 nya patienter som remitterats till ätstörningsenheterna i år, liksom de patienter som får vård för ätstörningar sedan tidigare. Vården av patienterna kommer att förbättras på flera sätt. Dels genom att patienterna kan fortsätta träffa en terapeut från barnpsyk även efter att de fyllt 18 år. Dels genom att vårdkedjan kommer att innehålla flera steg som hindrar sjukdomen från att gå för långt. Tidigare fick patienterna stöd genom samtal inom öppenvården, men det räckte inte för alla. De kunde bli så dåliga att de var tvungna att läggas in för sluten vård för att kroppen var i så dåligt skick. Med en utbyggd vård kan det här undvikas. Man måste ha en remiss för att komma till ätstörningsenheten, men väntetiden är inte lång: mellan en och två månader. Vårdtiden varierar från några månader till flera år, allt beroende på hur lång tid patienten varit sjuk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".