Länet påverkas av blodbrist i Uppland

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tvingats ställa in operationer eftersom det råder blodbrist i Uppland. Och den situationen påverkar även Västmanland.

–Det är många patienter härifrån som blir opererade i Uppsala, säger Lisbeth Bohlin, samordnare över blodlagret i Västmanland.

Centrallasarettet i Västerås kan inte heller låna ut blod till Akademiska sjukhuset. Det beror på att blodlagret i Västmanland just nu ligger på en miniminivå. Därför finns det inget överskott att låna ut ifrån.

–Skulle det inträffa en större olycka här i Västmanland som kräver mycket blod, ja då kommer vi ju under miniminivån. Då blir det blodbrist här också, säger Lisbeth Bohlin.

Den här situationen är inte på något sätt unik. Färre blodgivare dyker upp när de kallas i maj och juni och Lisbeth Bohlin tror att det beror på att många arrangemang inträffar just då.

–Det är skolavslutningar, barnen har aktiviteter och det ska planeras inför sommaren. Det finns många faktorer som gör att folk känner att de inte har tid, säger Lisbeth Bohlin.

Därför lägger personalen på Blodcentralen på lasarettet ner mycket tid på att skicka ut påminnelser via sms och ringa och påminna blodgivare.

–Det är klart att det är en extra uppgift och en arbetsbelastning, säger Lisbeth Bohlin.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista