Skinnskatteberg

Inget förtroende för centralskolans rektor

Situationen på Centralskolan i Skinnskatteberg är nu så allvarlig att kommunen väljer att byta ut skolans rektor, Lisbeth Lehtipalo. Skolan har problem både med bråk och dåliga studieresultat och det är ytterst rektorns ansvar att problemen inte åtgärdats, säger kommunchef Leena Berglund.

–Rakt på sak är det så att jag saknar för troende för henne just, säger Leena Berglund till P4 Västmanland.

Lisbeth Lehtipalo själv är på utlandssemester just nu och vill inte svara på några av P4 Västmanlands frågor. Hennes facklige företrädare, Skolledarförbundets länsordförande Ragnar Larsson, säger att det är mycket ovanligt att en kommun väljer att lyfta bort en rektor på det här sättet. Han har fått information från kommunen, men några förhandlingar har inte inletts ännu.

Kommunchef Leena Berglund väljer ändå att öppet tala om situationen. Hon säger att kommunens kostnader för skolan är mycket höga, men studieresultaten trots det är mycket låga. Dessutom är det bråkigt och stökigt, framför allt från årskurs fem och upp till nian:

–Jag bedömer att det inte är en trygg och trevlig miljö, varken för barn eller vuxna, säger Leena Berglund.

Kommunen ska nu dra igång ett stort utvecklingsarbete för skolan och tar bland annat hjälp från Örebro universitet. Enligt Leena Berglund blir det både ett pedagogiskt arbete och ett tufft arbete med ordning och regler för att få bukt med problemen med stök, bråk och dåliga resultat. Hon säger att både förtroendevalda och tjänstemän kommit fram till att det situationen på skolan gått för långt och inte fick bli värre.

–Nu måste det här vända för att det här är ju i mångt och mycket en ödesfråga för ett samhälle om vi ska kunna rekrytera företag och rekrytera nya medborgare, säger Leena Berglund.

En del av förklaringen till att det ändå dröjt så pass länge innan kommunen agerat säger Leena Berglund till viss del beror på den politiska turbulens som varit det senaste halvåret.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista