Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spårbrist hotar tågtrafiken

Tågtrafiken till Västerås kan komma att drabbbas av spårbrist mellan Tomteboda och Kalhäll vid Stockholms central. Tågtrafiken kommer att öka mycket fortare än vad banverket har räknat med enligt länsstyrelsen i Västmanlands län.
I Banverkets Järnvägsutredning ser man 2030 som den tidpunkt då dom nya spåren mellan Tomteboda och Kalhäll bör vara klara. Länsstyrelsen å sin sida konstaterar att 2011 är den tidpunkt då de nya spåren bör vara klara för att möta den ökande trafiken. Järnvägsutredningen har utgått från ett stockholmsperspektiv när det gäller utbyggnaden av infrastrukturen i stockholm-mälardalsregionen, konstaterar länsstyrelsen i sitt yttrande. Men det är uppenbart att det som är till nytta i storstadsregionen också kommer övriga landet till del eftersom 80 procent av alla tåg har just Stockholm som start eller slutpunkt. Därför är det viktigt att snabbt komma tillrätta med dom problem som redan idag finns på norra sidan av Mälaren in mot stockholm, anser länsstyrelsen som också menar att banverket underskattar den framtida utvecklingen av tågtrafiken mot Västerås. Redan 2011 kommer det att finnas behov av 15 minuterstrafik mellan Västerås och Stockholm för att det sedan 2030 kommer att finnas behov av ett tåg var tionde minut mellan dom båda städerna. Även trafiken från Dalarna via Sala Uppsala bör kunna erbjuda två tåg i timmen under högtrafiken liksom att Fagersta får ett tåg i timmen mot Stockholm. Med tanke på den ökningen av trafiken är det tveklöst så att fler spår behövs inom en tioårsperiod på den idag hårt ansträngda sträckan mellan Kalhäll och Tomteboda, enligt Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".