Sala

Försäljning av Salberga försenad

Det dröjer innan försäljningen av Salaberga-anstalten blir av. Från början trodde Sala kommun att försäljningen skulle klubbas igenom i kommunstyrelsen i april, men så blev det inte. Trots det verkar kommunalrådet Carola Gunnarsson (C) ta det lugnt.

Försäljningen kommer att dröja åtminstone till hösten. Enlig kommunalrådet är affären mer komplex än man tänkt sig.

Krångligare än man anade

 –Det här är en vädligt komplex affär där vi också samarbetar mycket nära med Kriminalvården. Därför är det bättre att det här arbetet tar den tid det tar, än att vi skyndar på och gör någonting förhastat, säger Carola Gunnarsson, centerpartistiskt kommunalråd i Sala.

Ett år sedan beslut om försäljning

Sala kommun äger fängelset via ett fastighetsbolag, och hyr ut byggnaderna till Kriminalvården. Hyreskontraktet är på 25 år.

Det var för drygt ett år sedan - efter en del politiska turer och kritik från oppsitionen - som majoriteten beslutade att fastighetsbolaget skulle säljas. Majoriteten menar att kommunen förvisso får hyresintäkter från Kriminalvården men att det är bättre att sälja fängelset och få pengar till den kommunala verksamheten.

Flera intresserade spekulanter

För åtta månader sedan gick anbudstiden ut och man fick tillräckligt många villiga köpare för att gå vidare.

Meningen var att försäljningen skulle vara avklarad under våren och att den nya ägaren skulle ta över fastigetsbolaget efter halvårskiftet, men så verkar det inte bli.

Finanskrisen påverkar

Förhandlingarna med intressenterna forsätter och trots finanskrisen så tror Carola Gunnarsson att köparen får loss de pengar som behövs.

Men det dröjer in bit in på hösten innan försäljningen är klar och Sala kommun får klirr i kassan:

 –Den ekonomiska situationen som råder i hela världen just nu har ju naturligtvis inneburit begränsningar för dem som har varit intresserade av att köpa anläggningen.

 –Alla har inte lika lätt att låna pengar och kunna ställa sina ekonomiska resurser till förfogande utan det kräver också lånelöften och liknande.

 –Allting har en tendens att vara mer komplext än vad man räknar med, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista