Dålig beredskap om det blir Ja till EMU

Bara två av länets elva kommuner har en eurosamordnare, alltså någon som har i särskilt uppdrag att fundera över vad ett ja i folkomröstningen skulle innebära för kommunen.
Bara en vecka återstår till valet om Sverige ska gå med i EU:s valutaunion EMU och byta kronan mot euron Ett ja till EMU innebär ju en hel omställning av det svenska samhället - från central till lokal nivå ute i kommunerna; alla datasystem, alla med belopp i kronor, behöver ju omprogrammeras, parkeringsautomater och liknande apparater byggas om, personalen informeras och utbildas i de nya systemen och befolkningen informeras om vad nyordningen innebär med mera. Vid ett ja kommer det svenska samhället successivt anpassas och troligen träda in i valutaunionen den 1 januari 2006. För att få en viss beredskap har kommunförbundet rekommmenderat kommunerna att utse eurosamordnare, alltså personer som inte minst skulle kunna fundera över vad som kan komma att behöva förändras vid ett EMU-inträde. Först därefter är det ju också möjligt att börja räkna på vad ett inträde skulle kosta. P4 Västmanland har ringt samtliga kommuner i länet och ställt frågan om de har någon med särskilt uppdrag att fundera över följderna av ett ja, och på den frågan svarar alltså bara två av elva kommuner ja, nämligen Fagersta och Surahammar. I en tredje kommun, Sala, resonerar flera stycken om vad en eventuell övergång skulle innebära, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson. Så är också situationen i länets största stad Västerås, även om inte heller den här kommunen har utsett någon särskild till uppdraget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".