Skärpt straff för NCC i asfaltkartell

Det blev skärpt straff för NCC när marknadsdomstolen i dag fastställde domen i den stora asfaltkartellen. NCC ska betala två hundra miljoner kronor i böter, vilket är 50 miljoner mer än vad företaget dömdes till i tingsrätten.

Marknadsdomstolen bedömer att NCC som haft den ledande och tongivande rollen i kartellen, därför åker NCC på det största bötesbeloppet av samtliga bolag; 200 miljoner kronor.

De övriga sju bolagen som har varit med i kartellen fick antingen samma bötesbelopp som i tingsrätten, eller sänkt belopp.

Härvan handlar om den kartell som flera bolag i branschen hade åren 1998 - 2001. Idén var att man skulle dela upp asfaltmarknaden mellan se. Sinsemellan gjorde bolagen upp ilket bolag som skulle lämna det lägsta anbudet. Övriga bolag la sitt anbud något högre, eller avstod helt från att lägga anbud. På så sätt kunde man hålla höga priser.

Men det här är mycket allvarliga brott mot konkurrensreglerna, menar Marknadsdomstolen.

Ett av de inblandade bolagen var Kvalitetsasfalt i Mellansverige, med säte i Sala. Det bolaget hade inte överklagat sin dom från tingsrätten och deras bötesstraff på två och en halv miljon står därmed fast.

Marknadsdomstolens dom går inte att överklaga - därför är den här tio år långa processen nu slut.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista