Västerås

Stort intresse för ny myndighet

Just nu pågår arbetet med att rekrytera personal till den nya Myndigheten för yrkeshögskolan som kommer till Västerås. Över 1 800 ansökningar har kommit in till de 37 tjänster som ska tillsättas.

 -- Vi har kolossalt många sökande, över 1 800 personer. Nu har vi ett grannlaga arbete framför oss. Vi ska läsa igenom alla ansökningar och bedömma kompetensen hos dem som söker, säger tillträdande generaldirektör Pia Enochsson till P4 Västmanland.

Myndigheten för yrkeshögskolan kommer att bestå av fem avdelningar, tre av dem kommer att ligga i Västerås och två i Hässleholm. Totalt kommer arbetsstyrkan att bestå av 67 personer, 37 av dem ska jobba i Västerås.

Det behövs allt från vaktmästare till avdelningschefer och än så länge är det bara cheferna som är klara. Flest sökande har de tjänster som inte kräver specialkunskaper, som vaktmästare, administratörer och receptionister.

 –Det speglar nog den arbetsmarknad vi har idag. Det är brist på jobb inom de sektorerna, säger Pia Enochsson.

Det är bråttom att bygga upp myndigheten; den 1 juli ska alla tjänster vara tillsatta och den 25 augusti ska de flesta ha börjat jobba. Då blir det också stor invigningsfest med utbildningsminister Jan Björklund på plats.

När Björklund fattade beslut om den nya myndigheten tidigare i år var den viktigaste uppgiften att kontrollera kvalitén på yrkesutbildningarna.

Pia Enochsson håller med:

 –Myndigheten kommer att ansvar för alla eftergymnasiala utbildningar som inte är högskole- eller universitetsutbildningar.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista