Västerås

14 journalisttjänster kan försvinna på VLT

Närmare 14 journalisttjänster kan försvinna på VLT. Det blev innebörden när de lokala förhandlingarna avslutades i dag.

– Det som är beklämmande för vår del är ju att Promedia, det företag som VLT ingår i, har varit snålt när det gäller erbjudanden som skulle kunna stimulera till frivilliga lösningar, säger Johan Lif som är SJF:s klubbordförande på VLT.

Problemet har varit att företaget inte velat släppa till några pengar för avgångsvederlag eller pensioner i någon större utsträckning för att inte behöva säga upp de antal anställda som nu blir fallet, enligt Johan Lif.

I det ursprungliga sparförslag som ledningen presenterade i slutet av mars skulle 16 journalisttjänster respektive 4 tjänster på annonsavdelningen försvinna. Efter dagens förhandling är det alltså två journalisttjänster färre än det ursprungliga.

De fyra tjänsterna på annonsavdelningen har bland annat sparats in genom att personalen fått andra arbetsuppgifter inom företaget och att en slutat frivilligt. Så där behöver ingen sägas upp, säger Liza Åhs, klubbordförande för Unionen till P 4 Västmanland. Men det kommer att bli tuffare för dem som är kvar eftersom säljmålen är de samma som tidigare, säger hon.

Vilket datum de närmare 14 journalisterna sägs upp är inte klart i dagsläget. Det bestäms när de centrala förhandlingarna med facket är klara.

Från journalistfackets sida är man inte nöjd med resultatet från de lokala förhandlingarna som blev klara i dag:

– Vi tycker att det är bedrövande att man ska behöva säga upp så här mycket folk. Det är närmast unikt på svensk mediemarknad i dag, säger Johan Lif.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista