Krånglande biobränslepanna dyr för Arboga kommun

Problem med den nya biobränslepannan på värmeverket i Arboga har kostat Arboga kommun nära fyra och en halv miljoner kronor.
Ett felande filter gjorde att återvinningen av värme från rökgaser inte fungerade som det skulle i vintras, och värmeverket tvingades då elda med olja. Meningen var att värmeverket skulle ta vara på spillvärmen från sin förbränning genom så kallad rökgasåtervinning. Det är mycket värme i de rökgaser som bildas när värmeverket eldar i pannan, spillvärme som man tar vara på genom så kallad rökgaskondensering. Men ett felande elfilter gjorde i vintras att man inte kunde göra någon rökgaskondensering, och spillvärmen gick förlorad. Istället tvingades värmeverket elda mer med olja - till en merkostnad av nära fyra och en halv miljoner kronor. Leverantören av elfiltret har nu reparerat filtret och förhoppningen är att det ska fungera i vinter. Men Arboga kommun är inte nöjda, och kan komma att vilja ha tillbaka pengar av leverantören. -Ja vi kommer ju att titta på det här juridiskt, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef på Arboga kommun, och fortsätter: -Vi kommer ju naturligtvis att ta in experits här för att se vilka anspråk vi kan ställa på leverantören.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".