Ersättning till de som spårar trafikskadade djur

Regeringen har beslutat att betala ut ersättning till de jägare som söker rätt på vilt som trafikskadats. Beslutet kommer att göra det lättare för Jägarförbundet att rekrytera så kallade eftersökspatruller, tror Jaktvårdskonsulent Lars Björk, i Västmanland.

I Västmanland finns omkring 200 eftersöksekipage som under årets alla dagar och oftast på nätterna hittills har ställt upp helt gratis vid trafikolyckor med vilt. Eftersökarna - ofta jägare med hund - har dock blivit färre. En del har enligt jaktvårdskonsulent Lars Björk hoppat av, eftersom de inte fått någon som helst ersättning.

Men nu blir det ändring på det. Regeringen har beslutat att Vägverket får betala ut reseersättning och ett litet arvode. Det kommer troligen att göra det lättare att få fler jägare att ställa upp på obekväma tider när polisen kallar, tror Lars Björk.

Riksväg 56, är den kanske mest olycksdrabbade sträckan i Västmanland, där saknas viltstaket. Uppskattningsvis sker 150 viltolyckor om året i Västmanland. Främst med älg men också med vildsvin och hjort, de djur som kallas statens vilt, och här kommer kanske upp mot totalt 20 000 kronor att betalas ut från vägverket.

Maria Grandin
maria.grandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista