Ängelsberg

Nytt infocenter vid Oljeön

Ett mindre informationscenter om världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, Oljeön, i Ängelsberg får ersätta det planerade större besökscentret. Av besparingsskäl så har Fagersta kommun varit tvungna att avbryta projektet och satsar nu på ett mindre center.

– Det var ganska sent som vi fick reda på att vi fick lokalerna och lite pengar av Fagersta kommun. Vi har haft fullt upp med att ta föremål från Oljeön och frakta hit en monter som Tekniska museet har skänkt, säger Raija Edvinson, som är turistansvarig i Fagersta kommun.

Det första projektet skulle kosta runt en miljon kronor och visa på modern teknik om oljans framtid. Ett tag såg det inte ut att bli något center, men nu blir det av, fast i mindre skala och invigs idag, den 31 maj. Lars M Larsson som har bott på ön större delen av sitt liv och är son till den sista Vd:n på Oljeön. Han anser att man borde satsa mer på världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

– Förr tjänade vi pengar på stål, järn och olja. Idag tjänar vi pengar på besökare men då behöver vi fler besökare än vad vi har idag. Eftersom oljeraffinaderiet är det ända som finns bevarat från den här tiden så behöver den mer uppmärksamhet, säger Lars M. Larsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista