Västerås

Nye entreprenören på Mälarcampingen: Bra säsong att vänta

Nordic Camping tog över driften av Västerås Mälarcamping i början av mars, från kommunen och frågan är om det blir någon skillnad nu när det är en privat entreprenör har tagit över? Ja, det tror i alla fall en av säsongsgästen Jan Englund från Västerås. Han har lämnat sin hyreslägenhet för att för tredje året bo hela sommaren på Västerås Mälarcamping:

– Ja, det tror jag. Det är nog bättre att det blir privat. De försöker att jobba för att få det ännu bättre för ett gott resumé. Det tror jag. De jobbar framåt på något vis, säger Jan Englund till P4 Västmanland. 

Billigare för Västerås stad

Västerås stad beslutade att lägga ut campingen på entreprenad eftersom man anser att en campingplats inte tillhör kommunal kärnverksamhet. När Västerås stad drev campingen i egen regi blev nettokostnaden för staden 4 miljoner kr per år, men nu räknar man med att campingen kommer att bli billigare att driva. Nordic camping betalar 1,1 miljoner per år till kommunen för att få driva campingen. Alltså räknar Västerås stad med att nettokostnaden blir en och en halv miljon per år. Men målet är noll.

Renoverats för miljoner - bland Nordic Campings bästa

Det är inte vilken camping som helst som nu tagits över. De senaste åren har Västerås stad renoverat stället för omkring 33 miljoner kronor. Och enligt Sofia Johansson från Nordic Camping ligger Mälarcampingen i topp bland de ett flertal ställen bolaget driver:

– Jag placerar Västerås Mälarcamping nästan på första plats. Vi har ju även Helsingborg, Råå Vallar, och det är en superanläggning precis nere vid havet men annars är det Västerås, säger Sofia Johansson från Nordic Camping, till P4 Västmanland.

Bra säsong att vänta

Det här blir den första säsongen för Nordic Camping i Västerås och enligt Sofia Johansson ser det ut att bli en bra säsong för campingägarna:

– Förväntningarna är stora och som det ser ut så har ju bokningsläget ökat med 20 procent sedan i fjol. Och så är det på samtliga campingplatser runt om i Sverige också. Så att det blir nog en bra campingsommar. Folk väljer att stanna hemma i år, säger Sofia Johansson från Nordic Camping, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista