Fler kommuner hakar på företagarprojekt

Teknikparken Science Park Västerås anordnar årligen en nyföretagarutbildning. Men i år har invånare från länets alla kommuner utom Kungsör kunnat söka till den. Sala kommun är en av de fyra kommuner som hakat på i år.

– Jag hoppas att de här företagen som kommer från vår kommun ska bli stabila, växa snabbare och nå dit de vill. Det är en investering, säger Jan Forsmark, chef på Företagarcentrum i Sala kommun.

Det är 13 personer från Sala kommun som har sökt till nyföretagarprogrammet i höst. Hur många från kommunen som blir antagna återstår att se. 170 ansökningar har kommit in till Teknikbyn Science Park Västerås från hela länet. Och konkurrensen om de 60 utbildningsplatserna har ökat. I år har invånare från Sala, Skinnskatteberg, Sura- och Hallstahammars kommun kunnat söka. Men söktrycket är delvis ett resultat av lågkonjunkturen. Det tror i alla fall Petra Ärlsjö, projektledare för utbildningen.

– I kristider kan det vara så att man har möjligheten att tänka efter. Sen finns det mycket stöd och hjälp för att få ett företag det finns en långsiktighet bakom, säger hon.

Nu ska de sökandes företagsidéer gås igenom och intervjuer ska genomföras. För det finns också ett behov av bra entreprenörer i länet.

– Inom kort kommer väldigt många bra företag stå utan ägare eller ledare. Så vi har också ett behov av entreprenörer i länet, säger Petra Ärlsjö.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista