Västerås

Företagare diskuterade finanskris med Reinfeldt och Borg

I dag åkte statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg ut på en valkampanj inför valet till Europaparlamentet. Första anhalten var Västerås där de träffade olika företag för att prata om det finansiella läget. 

Diskussionen handlade bland annat om företagens problem att få krediter i tider som dessa för att kunna växa.

Ett viktigt steg är att bankerna har system så att de kan låna ut mer pengar om så behövs, säger Fredrik Reinfeldt. Men han menar att det också behövs annat för att vända krisen:

– Det handlar väldigt mycket om att förtroendet måste återvända i finansmarknaderna. Och för det behöver vi bättre tillsyn och för det behöver vi bättre och väl fungerande regler, vilket vi moderater då har presenterat en hel del förslag på hur man ska göra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

I sitt reformförslag till EU:s arbete för stabila finansmarknader föreslår moderaterna i dag bland annat att det införs en finansinspektion som övervakar marknaden inom EU. Och i partiets valmanifest till Europaparlamentet prioriteras frågan om att ta Europa ur krisen högt.

På mötet i Västerås fick tre företag berätta om sina erfarenheter från finanskrisen och vilka åtgärder de satt in för att överleva. TPC Components i Hallstahammar var ett av de inbjudna företagen. Som underleverantör till bland annat Volvo har de fått känna av nedgången i fordonsindustrin. Så här sa VD:n Mark Irwin efter dagens möte med Reinfeldt och Borg:

– De lyssnade och var intresserade. Jag tror absolut att de förstod läget, säger han.

Hur kändes det att få lägga fram problemen på den här nivån?  

Det kändes bra. Jag tycker att en direkt kontakt med näringsliv och industri är väldigt nyttig och vettig, säger Mark Irwin, VD för TPC Components i Hallstahammar.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista