västerås

Arbetsförmedlingen tar över 250 arbetssökande

Arbetsförmedlingen i Västerås tar nu över de 250 arbetssökande som den privata förmedlaren KFG haft hand om. Det var i fredags som Arbetsförmedlingen centralt hävde sitt avtal med KFG på nio platser i Sverige, bland annat i Västerås.

Orsaken till att samarbetet avbröts är att KFG inte har uppfyllt sin del av avtalet, enligt Jan-Olov Dahlgren, som är stabschef på Arbetsförmedlingen:

– Anledningen är att det finns brister i deras dokumentering av verksamheten, när det gäller kvalitetsäkring och de personalresurser som ska leverera det vi har köpt av dem. De bristerna avviker från avtalet, säger Jan-Olof Dahlberg till P4 Västmanland.

Den privata arbetsfömedlaren KFG har genom ett avtal med Arbetsförmedlingen coachat och servat framförallt långtidsarbetslösa personer på 27 platser i Sverige.

I fredags hävde alltså Arbetsförmedlingen avtalet på elva ställen bland annat i Västerås.

Bosse Carlsson, vd på KFG, är förvånad över beslutet. Han säger till P4 Västmanland att han hade önskat att arbetsförmedlingen meddelat kritiken tidigare så att verksamheten kunnat förbättras.

Beslutet att häva avtalet är fattat av Arbetsförmedlingen centralt. Det är också de som granskat de privata arbetsförmedlarnas verksamhet runt om i landet. Arbetsförmedlingen lokalt i Västerås har bara försett KFG med arbetssökande. Men nu får de alltså ta över de cirka 250 personer som KFG servat här.

Kauko Leppälä, chef för arbetsförmedlingen i Västerås, berättar vilken hjälp de arbetssökande nu kommer att få.

– Så fort som möjligt kommer vi göra nya individuella planeringar med var och en. Vi kommer göra vad vi kan för att erbjuda ett gott stöd till de här arbetssökande. Från centralt håll ser man också över om det finns någon möjlighet att träffa nya avtal med en annan leverantör, säger Kauko Leppälä till P4 Västmanland.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista