Kritik mot kommunalt bolag i Köping

Det kommunala bolaget Köpings Kabel-TV får kritik för att man bedriver försäljning av bland annat datorer och datortillbehör direkt till allmänheten.
Kritiken kommer från "Konkurrenskommissionen", en privat expertgrupp som satts samman av stiftelsen "Den Nya Välfärden". Gruppen menar det alltid finns risk för att konkurrensen snedvrids när offentligt finansierade aktörer agerar på konkurrensmarknader, och att Köpings Kabel-TV, eftersom det är ett kommunalt bolag, inte borde syssla med sådan här försäljning. Konkurrenskommissionen menar att försäljningsverksamheten strider mot kommunallagen. I en tidningsannons från Köpings Kabel-TV står bland annat " Vi har en dataavdelning och kan därmed erbjuda företag och privatpersoner försäljning av datorer och tillbehör". Enligt Anders Nordqvist, VD för Köpings Kabel-TV, ingår försäljningen av datorer och datortillbehör som en liten del av verksamheten i bolagets dataavdelning, som man nyligen tagit över från ett annat kommunalt bolag, KD-teknik, och om verksamheten skulle kunna vara olämplig för ett kommunalt bolag har man inte reflekterat över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".