Gryta korttidsboende och hospice i Västerås.
västerås

Landstinget tar över Gryta Hospice

(Uppdaterat onsdag kl 05:25)

Gryta Hospice i Västerås, där man erbjuder vård i livets slutskede för obotligt sjuka, kommer att tas över av landstinget från och med årskiftet. Det har landstingsstyrelsen beslutat.

Sparförslag: Flytt till Centrallasarettet

För drygt ett år sedan hotades Gryta Hospice av nedläggning, men blev kvar.

Det var i samband med ett landstinget behövde hittat sätt att spara pengar som tjänstemännen i början på förra året föreslog att verksamheten vid Gryta Hospice, som bedrivs i samarbete mellan Västerås stad och Landstinget Västmanland, skulle läggas ned och att landstinget skulle öppna en likande verksamhet vid Centrallasarettet.

Kraftfulla protester

Men planerna möttes av kraftfulla protester både från oppositionen och från församlingar som startde ett upprop mot planera. Man ansåg att landstinget var på väg att slå sönder en verksamhet som uppskattades både av de obotligt sjuka och deras anhöriga.

En av de som protesterade var Bengt Sandqvist, ordförande i Ansgarsförsamlingen i Västerås.

 – Jag tycker att det finns ingen anledning att flytta verksamheten från Gryta Hospice. Det är en så fantastiskt bra verksamhet, sade Bengt Sandqvist från Ansgarsförsamlingen då till P4 Västmanland.

Landstinget backade - utredning tillsattes

Planerna lades ner och i stället tillsattes en utredning om hur landstinget ska kunna ta över den palliativa vården, alltså vården i livets slutskede.

Det nya: Vård i livets slutskede för alla i länet

Det som blir den största skillnaden jämfört med idag förklarar landstingsrådet Birgitta Andersson (C) så här:

 – Det kommer att kallas Gryta palliativa vårdenhet i fortsättningen, och det ska då betjäna hela länet.

 – Sedan har vi också den avancerade hemsjukvården som finns ute i länsdelarna. Det ska byggas upp, man kan säga, ett centrum i Västerås som ska betjäna, hjälpa de här avancerade hemsjukvårdsteamen för att vi ska kunna ha en liknande vård från de här teamen ute i hela länet, säger Birgitta Andersson till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".