Allt fler niondeklassare underkända

Andelen niondeklassare som går ut grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen har ökat i hela landet, och Västerås är inget undantag.
Läget i Västerås kommun är till och med något sämre än riksgenomsnittet. Hela 36 procent av niorna som slutade skolan förra året hade underkänt i minst ett ämne. Det är en ökning med femton procentenheter jämfört med år 1998. Det visar en granskning utförd av revisionsbyrån Ernst & Young. Därmed ligger Västerås bland de sju - åtta sämsta kommunerna i hela landet. Skillnaderna är stora mellan de olika skolorna. På Apalbyskolan hade 85 procent av niorna underkänt i minst ett ämne i våras, medan bara sju procent av niorna på Fryxellska skolan inte klarade godkänt i alla ämnen. Granskarna kräver nu bland annat att varje skola ska redovisa ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med de dåliga betygen i Västerås kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".