Centrallasarettet i Västerås.
västerås

Inga nya vårdplatser på Centrallasarettet

Trots kritik från Arbetsmiljöverket på grund av överbeläggningar så blir det inga nya vårdplatser på Centrallasarettet i Västerås.

Det har landstingsstyrelsen beslutat. Orsak: det skulle kosta för mycket.

Förra året kritiserades Landstinget Västmanland av Arbetsmiljöverket. Orsaken är de tillfälliga överbeläggningar som dyker upp med jämna mellanrum på Centrallasarettet i Västerås.

För att komma till rätta med problemet utreddes bland annat möjligheten att införa fyra extra vårdplatser i anslutning till avdelning 40. Men i går beslutade landstingsstyrelsen att inte öka antalet vårdplatser på Centrallasarettet.

Kostnaden, 750 000 kronor för lokalanpassning och 200 000 kronor i månaden för drift, är för hög tycker landstingsrådet Birgitta Andersson (c).

 – Det är en alldeles för hög summa för att kunna motivera de här fyra platserna, säger hon till P4 Västmanland.

Birgitta Andersson tror att landstingets övriga åtgärder, bland annat fyra nyöppnade vårdplatser på Sala närsjukhus och övertagandet av Gryta Hospice i Västerås, räcker för att förhindra överbeläggningar.

På lång sikt är förhoppningen att den nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet, som står färdig hösten 2010, ska lösa problemet.

Arbetsmiljöverket har kritiserat Landstinget Västmanland för överbeläggningarna, men Birgitta Andersson tror inte att verket kommer att har några synpunkter på att man inte inrättar de fyra nya platserna på Centrallasarettet:

 – Nej, det tror jag inte. Och skulle det bli på det viset får vi ta fram förslaget och se om vi måste ta ett nytt beslut.

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".