Hundratals i Västerås hedrade Anna Lindhs minne

Flera hundra människor samlades igår i centrala Västerås för att hedra minnet av sveriges mördade utrikesminister Anna Lindh. Men fortfarande går mördaren fri.
Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Det har heller inte kommit något besked om den tekniska undersökningen av de fynd som sätts i samband med mordet, en kniv, en jacka och en keps som tros ha tillhört gärningsmannen. Många tips har kommit från allmänheten och det finns signalament från ett antal vittnen. I Västerås samlades igår hundratals människor vid Torgscenen i centrum för att manifesta mot våldet och hedra minnet av utrikesminister Anna Lindh. Socialdemokraterna arrangerade det hela, men alla andra riksdagspartier fanns också på plats och höll tal, och det gladde Sven-Erik Österberg, ordförande för socialdemokraterna i länet. Många av de som håller tal pratade om Anna Lindh som en stark, varm och skicklig person och politiker och om att det som hänt henne är ett hot mot demokratin. Kommunalråden i Fagersta och Norberg, Stig Henriksson och Kent Persson, är överens om att mordet på utrikesminister Anna Lind är ett hårt slag mot den svenska öppenheten och demokratin. Stig Henriksson erkänner också att han, trots det tidigare mordet på statsminister Olof Palme, blev överraskad att något liknande kunde hända igen. Kommunarådet i Sala, Carola Gunnarsson, tror att alla i Sverige känner sorg och förstämning efter mordet. Men hon understryker vikten av att inte låta mordet påverka demokratin och hon uppmanar alla att gå och rösta i EMU-valet på söndag. Den socialdemokratiske riksdagsmannen från länet, Göran Magnusson, kände Anna Lindh personligen och han var upprörd när beskedet kom att hon avlidit. Han kallar Anna Lindh bland annat för en suverän företrädare för svensk utrikespolitik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".