västerås

Ett parti ut och ett in

Ett parti åkte ur och ett kom in i Europarlamentet efter gårdagens EU-val. Junilistan tappade sina tre platser men däremot fick Piratpartiet 7,1 procent av rösterna.

– Det känns helt fantastiskt, vi har ju kämpat och jobbat för det här så länge. I tre och ett halvt år har vi stått upp och sagt att det här inte får fortgå. Vi måste ändra riktningen på samhällets utveckling och i går såg vi att allt vårt arbete var värt det. Vi har lyckats nå ut till det svenska folket, säger partiets Johanna Julén från Västerås.

Men vad kan Piratpartiet göra för skillnad nu?

– Det vi kommer att göra nu är att informera nere i Bryssel hur internet egentligen fungerar och vilka möjligheter som finns. Men vi kommer även att jobba för att föra tillbaka till folket här vad det är som händer i Bryssel så att vi ökar demokratin och att folket kanske vid nästa val kan ta ett mer informerat beslut vad man röstar på, säger Johanna Juhlén till P4 Västmanland.

Peter Lilja från Junilistan vill inte se sig som en förlorare.

– Nej, det är svenska folket som har förlorat en röst i Bryssel som har varit bra och drivit fram det här med korruption, integritet och frihet. Vi har ju gjort vad vi har kunnat, säger Peter Lilja.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".