Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mälarhamnar miljonsatsar och sparkar samtidigt anställda

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 06.39

24 anställda på Mälarhamnar AB i Västerås och Köpings hamnar förlorar jobbet på grund av besparingar. Det samtidigt som det kommunala hamnbolaget satsar 11 miljoner på att bygga ut magasinsytorna.

Tomas Salzmann, är moderat ordförande i hambolagets styrelse och enligt honom är uppsägningarna en följd av den världomspännande lågkonjunkturen.

30-procentig volymminskning

– Vi har haft en 30-procentig volymnedgång ungefär eftersom Mälarhamnar till stora delar är knutet till exportindustrin, järn, sågade trävaror, massa, med mera. Vi har drabbats likväl som annan exportorienterad industri, säger Tomas Salzmann, till P4 Västmanland.

"Tråkigt att behöva skära ner"

Det var i början på mars styrelsen för Mälarhamnar AB, som ägs gemensamt av Västerås stad och Köpings kommun och där Tomas Salzmann är ordförande, fattade beslut om skära ner på personalstyrkan.

– Det är alltid tråkigt att behöva vidta sådana här åtgärder samtidigt som vi som styrelse har ansvaret att se till att bolaget åtminstone går plus minus noll och helst lite plus, säger Tomas Salzmann.

24 måste sluta

24 av bolagets 94 anställda måste nu sluta. För ena hälften väntar arbetslöshet men för den andra hälften har man lyckats hitta andra lösningar.

– Vi är glada samtidigit att vi har kunnat blanda uppsägningar med avgångspensioneringar och avgångsvederlag så att vi har kunnat göra det så lindrigit som möjligt, menar Tomas Salzmann.

Mälarhamnar bygger ut för 11 miljoner

Och samtidigt som företaget sparar på personalsidan satsar man totalt 11 miljoner på att bygga ut magasinytorna i hamnarna.

Det kan verka konstigt, men det är något kunderna efterfrågat och något som borgar för framtiden, menar Tomas Salzmann:

– Vår kundstruktur håller successivt på att förändras. Vi får färre båtar över kaj men vi får flera ton med lastbilar respektive tåg och det här gör då att vi behöver ha fler ytor där vi kan lagra produkter som våra kunder får, säger Tomas Salzmann, moderat ordförande i styrelsen för Mälarhamnar AB, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".