västerås

Västeråspar förlorade tvist om Calibra II

Svea Hovrätt avgjorde idag att det är ryttaren Lotta Schultz och hennes make som har äganderätten till topphästen Calibra II. Hovrätten kom alltså fram till samma slutsats som Uppsala tingsrätt. Det par från Västerås som hävdat att de äger hästen förlorade därmed den långdragna tvisten.

Kanske är den segdragna tvisten mellan västeråsparet och Lotta och Michaél Schultz från Enköping nu över.

På hästen Calibra II har Lotta Schultz bland annat tävlat i hoppning i OS i Peking.

Under omkring tre års tid fanns ett tätt samarbete mellan parterna. Västeråsarna ägde hästar som tränades och reds av paret Schultz. I vissa fall ägde de hästar tillsammans. Stora summor har överförts mellan de båda paren - ibland ska det ha skett kontant och överenskommelserna har ofta gjorts utan kvitton.

I efterhand har parterna blivit oense om pengar.

Paret från Västerås stämde till slut Lotta och Michaél Schultz hösten 2007  för att få till ett avgörande. När tingsrätten avgjorde till Schultz fördel, överklagade västeråsarna till hovrätten. Där hävdade de att dom köpte Calibra II genom Lotta Schultz make, och att de sedan ägde tre fjärdedelar av hästen.

Schultz menar att de själva köpte hästen - senare kom man överens om att paret från Västerås skulle stå för kostnaderna för hästen - mot att de fick 25 procent av en framtida försäljningssumma.

Svea Hovrätt menar nu alltså, precis som tingsrätten, att Lotta och Michael Schultz har äganderätt till hästen.

Det ligger på Västeråsparet att bevisa att de äger hästen, och det har de inte kunnat göra, menar domstolen.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".