Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunsamarbete med grus i maskineriet

Publicerat söndag 14 september 2003 kl 10.13
Det planerade samarbetet mellan de tre kommunerna Fagersta, Norbergs och Skinnskatteberg i Bergslagen har fått grus i maskineriet. Skinnskattebergs kommun håller inte tidsschemat och därför går Fagersta och Norberg vidare utan den minsta kommunen. Enligt planerna skall en första del av samarbetet inledas vid årsskiftet då de tekniska förvaltningarna slås samman och en ny gemensam nämnd bildas. Senare följer också en sammansalgning av miljö-, bygg och lönekontoren. Men frågan är om Skinnskatteberg alls finns med då.
I två års tid har de tre kommunerna jobbat mot ett gemensamt mål där en rad verksamheter slås samman. Man har formulerat bolagsordningar och andra formella papper och följt ett tidsschema som skulle innebära en verksamhetsstart vid ingången till 2004. I Norberg och Fagersta beslutade kommunfullmäktige i juni att samgåendet skulle ske, men i Skinnskatteberg hann man inte med att få upp frågan före sommaren. Remissomgången drog ut på tiden och ännu har inte det största partiet, socialdemokraterna via arbetarekommunen, svarat. Men nu skall frågan forseras för att kunna komma upp i fullmäktige nu i september. Men kommunalråden i Norberg och Fagersta, Kent Persson och Stig Henriksson, fick kalla fötter när man förstod att hela projektet riskerade att försenas till följd av problemen i Skinnskatteberg. Då beslutade de två sig för att fortsätta planera enligt tidsplanen. Och för att vara säkra på att hinna sätta inledningsvis den tekniska verksamheten inklusive IT på fötter vid årsskiftet beslutade man sig för att gå emot fullmäktigebesluten och en tidigare överenskommelse med Skinnskatteberg om att rekrytera den nya förvaltningschefen externt. Istället blir det nu en internrekrytering och då torde Fagerstas tekniske chef Harold Nilsson vara självskriven. I april räknar man sedan med att bygg- och miljöeneheterna i de två kommunerna skall slås samman följt av lönekontoren senare under nästa år. Men om Skinnskattebergs är med återstår att se. Bland annat blir det fullmäktigeprövningen om några veckor som helt kan avsluta Skinnskttebergs medverkan i projektet eftersom tveksamheten är betydande bland politikerna. Men vill de vara med så finns en dörr på glänt, säger kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".