Västerås

Museibussen kör igen trots få passagerare förra året

I fredags var det nypremiär för museibussen som transporterar folk mellan olika muséer i Västerås.

Det treåriga försöket men den här typen av busstrafik starade förra sommaren och det var långt ifrån en succé, emellanåt hade man bara ett par passagerare och under de åtta veckorna hade man sammanlagt 300 resenärer på bussen.

Marie Vinterqvist kör museibussen för andra året i rad och hon tycker att man ska ge bussen en chans trots att de inte var någon succé förra året:

– Jag tycker att vi måste försöka att visa upp oss. Vi har många fina platser och jag tycker att fler borde besöka dem så jag tycker att det är ett bra försök men det är mycket pengar, ja det är det, säger Marie Winterqvist.

Premiräturen gick på fredagsförmiddagen från Östra Hamnen i Västerås - utan en enda passagerare. Men Västerås stad hoppas att fler tar bussen som trafikerar rutten Fiskartorget, Vallby friluftsmuseum och Anundshög, den här sommaren. Förra året fick man in 20 000 kronor i biljettintäkter samtidig som man satsade 150 000 på trafiken. Men Jan Melander, nämndstrateg, menar att satsningen är vettig:

-- Vi är ändå först på plan. Det finns ingen liknande buss någon annanstans och det här är någonting som kanske inte är så känt. Man är inte van vid det. Det kräver en inkörningstid helt enkelt för att få en sådan här sak att fastna, säger Jan Melander.

Förra årets fiasko förklaras med att man startade trafiken sent och att man misslyckades med att marknadsföra bussen. Det har man tagit lärdom av inför årets turistsässong, säger Pernilla Törngren, chef på turistbyrån i Västerås:

– Förra året kan jag säga att vi fick beskedet att det här skulle bli av väldigt sent så att i år har vi helt andra möjligheter. Så att vi har gått ut till alla de broschyrer som vi producerar. Där finns det här med. Vi har lyft fram musiebussen i de bilagor, annonser och allting, överallt där vi har. Dessutom kommer vi att gå ut tidigare i år till alla hotell och informera ännu mera om att det här är. Vi kommer också möta upp besökarna på stan istället att de ska behöva komma till oss och då kommer vi att infomera om den här museibussen, säger Pernilla Törngren.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se