norberg

Vägverket bekräftar vikten av ett lån

Vägverket bekräftar att vägbygget är beroende av räntefria lån från de båda kommunerna. Utan lånen kan inte bygget komma igång som planerat i år, säger Peter Linnskog, strategisk samhällsplanerare på Vägverkets region Mälardalen.

– Bekymret är att de ekonomiska ramarna i vår budget är begränsade, alla de här heta eftertraktade vägobjekten som man gärna vill investera i ryms inte då, utan det blir ju en prioritering man måste komma till och i vissa fall får vägobjekt skjutas. Men är de väldigt angelägna från kommunernas sida så finns möjligheten för kommunen att erbjuda en förskottering för att kunna säkerställa att man drar igång ett vägobjekt. Men en sån här investering skulle behöva skjutas i tid åtminstone något år, säger Peter Linnskog till P4 Västmanland.

Kommunalrådet i Norberg ser en risk med förskottering, ett räntefritt lån. att rika kommuner har möjlighet att snabba på vägbyggen i sin region medan fattiga kommuner inte kan prioritera att tidigarelägga sådana här arbeten.

– Det finns ju en risk för en sån effekt, men där finns det också ett ansvar från vår sida att inte göra sådana felprioriteringar utan att man har en balans i förskotteringarna, säger Peter Linnskog.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se