PRO listar billigaste maten

PRO har gjort sin årliga undersökning av matvarupriser i Sverige. Maten har blivit billigare och i Västmanland handlar du väldigt billigt.

PRO presenterade idag sin prisundersökning av landets mat affärer. Undersökningen innehåller 60 stycken varor och deras pris tillsammans utgör listan. För hela Sverige är snittet för alla dessa varor 1 517 kronor. Toppar listan gör Södra Älvsborg på 1 318 kronor för dessa varor, Västmanland är det åttonde bästa länet att handla i Sverige enligt PRO:s undersökning.

Västmanland ligger under snittet med 1 472 kronor för samtliga varor. Av alla Västmanlands matbutiker är det ICA Maxi Hälla i Västerås som är billigast, deras kasse kostar 1 200 kronor. Samtliga stormarknader har ett liknande pris på sina varor och det när man kollar på de mindre butikerna som det börjar bli stora skillnader i pris.

Den dyraste affären är Konsum Stjärnan i Skiljebo med 1 767 kronor för matkassen. Detta beror på att det är en mindre affär med mindre kundkrets tror Hans Björkman Konsument upplysning PRO Västmanland.

Från förra årets undersökning har priset på mat i Västmanland sjunkit med 100 kronor. Hans Björkman säger vidare att den ostadiga ekonomin är en bidragande orsak till att priset sjunkit.

Undersökningen omfattar 1 124 butiker. Butiker som saknar fem eller fler av varorna är ej med. Alla formulär är godkända av butiksföreståndaren.

Coop, Willys, Hemköp och Ica deltog i PRO:s undersökning.

Simon Olsson
simon.olsson@sr.se