Västerås

Anställda på akuten tystas av chefer?

Flera anställda vid akuten på Centrallasarettet i Västerås upplever att de försöker tystas ned av landstingsledningen när det gäller kontakten med media. "Oerhört allvarligt", anser Janí Stjernström, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västmanland.

– All statistik visar ju att tysta människor gör sämre resultat. Det är väldigt viktigt att man känner i ryggmärgen att man har rätten att framföra felaktigheter. Det finns andra länder där man dör för att få en yttrandefrihet och jag tycker att man ska värna om den i vårt samhälle.

Har du själv erfarenhet av det här?

– Ja tidigare har det varit hårda diskussioner där jag själv har varit inblandad och känslan som man upplever är att man blir sedd och att man då kanske får sämre förutsättningar i lön och inte blir lika positivt synliggjord, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Upprinnelsen till debatten är att flera anställda på akuten vid Centrallasarettet i Västerås har upplevt att de av sina chefer belagts med munkavle.

Det var under några lönesamtal nu i april personalen ska ha fått frågor om vad de tycker om att kollegor pratat med journalister och ifall de vet vilka som gjort det gärna berätta vilka dom personerna är.

Igår på landstingsfullmäktigemötet togs frågan upp till debatt, och Janí Stjernström menar att det är oerhört viktigt att man pratar om vikten av ett öppet arbetsklimat.

– Inte för att jag tror att det är ett utstuderat problem för landstinget, utan för att uppmärksamma att det här är inget man tallar på överhuvudtaget eftersom det är en av våra viktigaste grundprinciper, nämligen yttrandefriheten, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se