Surahammar

God man: "Personal ringde efter hjälp"

Lars Byblom, god man till en av ungdomarna på boendet Global i Surahammar för flyktingungdomar, säger att han flera gånger ryckt in när personalen ringt efter honom.

De har behövt hjälp när det uppstått konflikter och andra problem.

Det tillbakavisas av samordnaren på boendet.

Global är ett boende för flyktingungdomar i övre tonåren, som kommit ensamma till Sverige, från exempelvis Afghanistan och Irak.

Ungdomarna mår i många fall dåligt och Lars Byblom säger alltså att personalen ringt honom vid flera tillfällen när det uppstått konflikter eller andra problem och han tror att personalen inte själva klarade av att hantera de här situationerna.

– Jag tror inte att de har kunnat klara det, därför har de ringt till mig eller till andra för att hoppa in och så, säger Lars Byblom till P4 Västmanland.

Som god man jobbar han alltså inte på Global, och han tror inte att personalen klarade av att hantera de här situationerna på egen hand.

Även Annika Hallgren, god man till två ungdomar som flyttat från Global, säger att hon tidigare fått rycka in flera gånger.

Lars Byblom menar att orsaken till att de fått rycka in är att personalen inte har klarat att bemöta ungdomarna på rätt sätt.

– Jag har sagt från första dagen, de som jobbar där har inte kunskap att jobba med människor och så, och därför händer det saker där varje dag, säger Lars Byblom.

Maria Boman, samordnare på Global, håller inte med om kritiken:

– Jag tycker att personalen har ett gott bemötande till våra ungdomar, jag håller inte med om den kritiken. Maria Boman säger också att det inte stämmer att personal ringt efter gode män för att lösa konflikter, därefter vill hon inte svara på fler frågor.

– Det stämmer inte att vi har ringt efter gode männen för att lösa konflikter, utan däremot har ungdomar ringt till sina gode män och bett dem komma i en konfliktsituation och där har inte riktigt samarbetet mellan oss och gode männen fungerat, säger Maria Boman.

Du säger att det inte stämmer att personalen har ringt till de gode männen?

– Nej, det stämmer inte.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se