Skellefteå först med hem för flyktingungdomar

Kritiken mot boendet "Global" för flyktingungdomar i Surahammar är hård både från ungdomar som bor där nu och från ungdomar som bott där tidigare. Skellefteå är den kommun som var först i Sverige med att öppna ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn.

Pär Åhdén, chef för barn- och ungdomsenheten i Skellefteå, poängterar att det inte främst bor flyktingar på boendet, utan ungdomar:

– Det är tonåringar vi jobbar med och bara det i sig kan ibland innebära problem. Man kan tänka om man sätter åtta svenska pojkar på ett boende, det är klart att det skulle hända saker, säger han.

På Global i Surahammar har det uppstått konflikter om hårda regler, bland annat när det gäller att titta på tv. Vilka regler är det då som gäller på boendet i Skellefteå?

– Vi har säkert väldigt lika som man har i Surahammar. Det är självklart att man måste ha regler på ett boende, säger Pär Åhdén.

Hur hårda regler ska man då ha?

– Det går inte att svara på en sådan fråga eftersom reglerna hela tiden måste vara situationsanpassade. Ibland kanske man ska stänga av tv:n prick elva på  kvällen och ibland kanske man inte ska stänga av den förrän klockan två på natten. Det beror på. Men det handlar ju också om förhållningssätt många gånger från personalen och att man är överens om ett förhållningssätt som håller gentemot barnen, säger Pär Åhdén.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se