Forskningsmiljoner till högskolan

Mälardalens högskola är en av de högskolor och universitet som föreslås får ta del av de extra miljarder som regeringen kommer att dela ut. Mälardalens högskola får tillsammans med Kungliga tekniska högskolan, KTH, 95 miljoner under åren 2010-2014 för att bygga upp världsledande forskning inom området produktionsteknik.

Forskningsledaren Mats Jackson vid Mälardalens Högskola är mycket glad och nöjd över pengarna:

– Tittar man på fördelningen på de som fått medel så har ju majoriteten av pengarna gått till de etablerade universiteten i Sverige och att Mälardalens Högskola också är med inom det här området visar ju att vi kan vara med den familjen, säger Mats Jackson.

Det är internationell expertis som har granskat totalt 112 ansökningar och 43 av dem föreslås finansiering och en av dem är alltså ansökan från Mälardalens högskola. Projektet pengarna ska användas till heter "XPRESS-Initiative for excellence in production research" och forskningen kommer att ske i samarbete med Kungliga tekniska högskolan, KTH och företag i Mälardalen.

– Vi jobbar mycket inom produktionssystem, automationsfrågor och kompletterar KTH som har mera fokus på produktionsprocesser så att kombinationen MDH, KTH är väldigt bra och just att vi kan jobba ihop med tillverkningsindustrin runt Mälardalen, företag som ABB, Volvo, Scania, Westinghouse och Seco Tools och så vidare,  det känns som en jätte möjlighet och ett viktigt område inte minst med tanke på den kris vi har inom tillverkningsindustrin just nu, säger Mats Jackson, till P4 Västmanland.

De 95 miljonerna som högskolan ser ut att få tillsammans med KTH gynnar inte bara högskolan utan även det omgivande samhället, menar forskningsledaren Mats Jackson.

– Också forskningsmässigt att kunna samarbeta med företagen och jobba med kvalificerade projekt är ju viktigt för att utveckla kompetens och kunskaper på kort sikt, säger Mats Jackson, forskningsledare vid Mälardalens högskola, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se