Debatt om påstådd nedtystning på akuten

Flera anställda vid akuten på Centrallasarettet i Västerås upplever att de försöker tystas av sina chefer. Vid lönesamtal ska de ha fått frågor om vad de tycker om att kollegor pratat med journalister och har dessutom uppmanats att berätta vilka kollegor som gjort det. Det här debatterades på landstingsfullmäktige igår.

– Jag vill veta vilka åtgärder landstingsledningen vidtagit för att gå till botten med det här och se till så att det inte upprepas, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Glenn Andersson.

– Att vi hamnar i en sådan här situation är naturligtvis ett problem, det ska vi inte sticka under stol med, men jag vill samtidigt säga att landstinget värnar yttrandefriheten och jag kommer därför på landstingsstyrelsens sammanträde redovisa att jag lägger ut ett uppdrag att ta reda på vad som har sagts och gjorts i den här frågan. Det ska också undersökas vilken kännedom och kunskap som finns om landstingets informationspolicy och vilka rättsregler som gäller i de här frågorna bland våra chefer, säger det moderata landstingsrådet, Tomas Högström.

– Det här är ju en grundlag och det är oerhört allvarligt när man gör ingrepp i anställdas möjligheter att meddela sig till media eller berätta om olägenheter eller situationer man vill att allmänheten ska få reda på, säger Glenn Andersson (S).

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se