Företagare missnöjda med nej till euron

Stefan Eriksson, VD för Calesco i Kolbäck hade helst bytt ut kronan mot euron. Han menar att det är en nackdel för exportindustrierna att inte veta hur mycket man faktiskt får betalt om en månad, när man säljer till ett land med euro som valuta.
- Vi vet aldrig exakt vad vi får betalt, det får vi räkna ut en gång i månaden när vi gör bokslut, säger Stefan Eriksson, VD för Calesco, ett företag i Kolbäck som säljer cirka 40 procent av sina produkter till länder som har euro som valuta. Men det kan hända att växelkursen varierar till företagets fördel ibland. - Det är inte alltid negativt, men det är en ekonomisk risk som vi måste ta varje gång vi säljer till ett euro-land. Även andra industrier i länet hade föredragit ett ja i folkomröstningen. Finnveden som äger Bulten är ett av dem, liksom Västerås´ industrijätte ABB, vars sverigechef Sten Jacobsson tror att det är en nackdel att sitta med en egen liten valuta. Jacobsson nämner att han nyligen har skrivit under två offerter i 100 miljoners-klassen till Kina. Offerterna är utställda i euro, däremot godtar man inte kronor i Kina. Samtidigt medger Stefan Eriksson på Calesco att valutan vi har inte är någon avgörande fråga. - Jag kan jämföra det med folkomröstningen om högertrafik. Visst klarar vi oss ändå; när det gäller euro eller krona så fungerar båda metoderna. - På kort sikt kan det till och med vara en fördel att hålla fast vid kronan, men på längre sikt hade vi föredragit att arbeta med euro, säger Stefan Eriksson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".