Sala

Personalen kritiserar privatisering av vårdcentral

En av Salas två familjeläkarmottagningar ska privatiseras. Det beslutade landstingsstyrelsen igår. Det är Sala Norra som ska läggas ut på entreprenad, men personalen i Sala är mycket kritisk.

Verksamhetschef Morgan Silwerhorn berättar att landstinget från centrals håll begärt att Sala Norra ska vidta vissa åtgärder för att förbättra ekonomin, och att vårdcentralen också gjort allt för att uppfylla kraven:

– Men man har egentligen inte lyssnat på vad vi har sagt och inte iakttagit det vi har gjort och de här besluten har kommit alldeles för snabbt och har – som vi uppfattar det – inte egentligen med vår verksam het att göra, utan det har mer ett politiskt inslag, säger Morgan Silwehorn.

– Vi känner oss överkörda, säger han.

Enligt landstingsledningen handlar det om pengar och personal. Det är svårt att hitta tillräckligt av båda och därför ska Sala Norra upphandlas. Upphandlingen ska göras som en verksamhetsövergång vilket innebär att den nya entreprenören tar över befintlig verksamhet med personal och listade patienter, som för Sala Norras del är nästan 8200 personer. Ambitionen är att den nya verksamheten ska vara igång från årsskiftet.

Men personalen känner sig alltså överkörd och oron är stor. Evy Leonardsson är avdelningschef och har jobbat på vårdcentralen i 28 år:

– Det är en stor oro bland all personal, många mår väldigt dåligt.

Hon berättar att beskedet om att vårdcentralen skulle privatiseras kom som en fullständig överraskning, mitt i ett pågående rekryteringsarbete. Inte bara personalen oroas över hur det ska bli, det gör även patienterna, säger Evy Leonardsson:

– Många är väldigt upprörda, de vill inte gå till en privat mottagning, de vill ha den här gamla mottagningen kvar.

För egen del är Evy Leonardsson orolig för att ett privat vårdbolag kommer att minska personalstyrkan:

– För att få sjukvården att gå med vinst måste man ta bort det som kostar och det är personalen och då blir vården därefter, säger Evy Leonardsson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se