västerås

Ansiktslyftning för Björnön planeras

Västerås stad har planer på att fräscha upp friluftsområdet Björnön i Västerås de närmaste åren. Nu i veckan beslutade byggnadsnämnden att gå vidare i frågan utifrån ett planprogram som Stadsbyggnadskontoret tagit fram. Tanken är att ön ska bli mer tillgänglig.

I planprogrammet presenteras olika åtgärder som behöver göras för att fräscha upp naturreservatet Björnön.

Det finns också olika förslag på hur kapaciteten ska nyttjas på bästa möjliga sätt och att ön ska bli mer tillgänglig för Västeråsarna än den är i dag, bland annat vid Björnöbadet vilket gör att campingplatsen försvinner.

Tidigare i veckan beslutade kultur-, idrotts- och fritidsnämnden att säga upp avtalet med campingklubben. Det innebär att husvagnarna ska vara borta innan sista april nästa år.

Byggnadsnämnden har också klubbat att planprogrammet ska skickas ut på samrådsremiss innan kommunen kan gå vidare i frågan i höst.

Moderata kommunalrådet Mikael Damsgaard kan i dagsläget inte säga när och om planen blir verklighet. Ännu så länge finns inget beslut på det.

Hur går de här planerna ihop med de besparingar som Västerås stad aviserat den senaste tiden?

– Det är ju ingenting som påverkar det. Det finns ju inga planer på att omedelbart lägga in stora resurser i främjandet av Björnön. Vissa åtgärder kan vi göra här och nu utan att det kostar särskilt mycket pengar, säger Mikael Damsgaard (M).

Han fortsätter:

– Handlar det om större investeringar som kräver nya resurser så måste de komma när vi har råd. Just nu finns inte det utrymmet.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se