SMS-varning ska stoppa bostadsinbrotten

När man åker på semester så ger man tjuvar en bra chans att bryta sig in och ta vad de vill ha. Detta är något man kan motverka om man har grannsamverkan i sitt bostadområde. För att hjälpa grannsamverkan kommer nu polisen börja med sms-varningar.

I semestertider ökar ofta inbrotten, det kan man motverka med en bra grannsamverkan. Nu får ombuden extra hjälp av polisen.

- En engagerad grannsamverkan har en effekt, därför är vår tanke att via sms kunna nå grannsamverkansombuden och varna dem. De kan givetvis även skicka tillbaka information till oss om vad de har sett.  berättar Rolf Söderberg, kommissarie och brottsförebyggande samordnare på Västmanlands polisen.

Sms-varningarna kommer att börja skickas ut om ungefär två veckor till grannsamverkans organisationer runt om i Västmanland. När du sen åker på semester så finns det några viktiga saker att tänka på så att inte tjuven är framme.

Den vanligaste delen av grannsamverkan är att försöka få det att se bebott ut, grannen kan hänga ut kläder på klädsträcket eller parkera sin bil på din uppfart.

- Man bör även märka upp sin egendom genom att videofilma eller fotografera sina värdesaker, sen är det viktigt att se till att alla lås och annat fungerar så att tjuven inte kan rycka upp en dörr till exempel, säger Rolf Söderberg.

Simon Olsson
simon.olsson@sr.se