Fler erbjuds kontroll av kroppspulsådern

Allt fler män i landet erbjuds screening av stora kroppspulsådern, aortan. I Västmanland erbjuds alla 65-åriga män en ultraljuds-undersökning av aortan för att minska dödligheten i brustet pulsåderbråck.

Åsikterna går isär om vid vilken ålder undersökningen ska genomföras.

– Den har sjukdomen ökar med ökande ålder. Genomsnittsåldern på dem vi opererar är ungefär 73 år. Om vi då screenar dem som är 70 år kanske vi kan hitta fler av dem som kan behöva en operation inom en snar framtid, säger Ken Eliasson, överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

I dag erbjuder åtta landsting undersökningar där man letar efter bråck. Men intresset ökar i snabb takt. I höst tillkommer Stockholm, Värmland, Västerbotten och Jönköping.

På de flesta ställen är det män som fyller 65 år som undersöks. Men i Örebro väljer man alltså i stället de som fyller 70 samma år. Enligt överläkare Ken Eliasson är chansen då större att hitta de som verkligen behöver en operation.

Ett bråck innebär att kroppspulsådern har utvidgats. Om bråcket blir för stort kan det brista, och det leder ofta till att personen avlider. Den undersökning som kan rädda liv tar bara några minuter med hjälp av ultraljud.

Anders Wanhainen, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, beskriver ett bråck som en tickande bomb.

– När vi upptäcker det i tid, med hjälp av screening, då har vi desarmerat den här bomben. Det finaste är att det är så oerhört enkelt att upptäcka en livsfarlig sjukdom där vi även har en väldigt bra behandling, säger Anders Wanhainen, överläkare.

Varje år dör omkring 900 personer av bråck på stora kroppspulsådern. De allra flesta är män. Casten är en av dem vars bråck blev upptäckt innan det blev livshotande.

– Det kändes som om man hade vunnit högsta vinsten när de hittade detta. De är som med bilen. Om man lämnar in den på kontroll och de hittar en lös mutter på styrningen som håller på att gå av. Då är det ju tur att de hittar den så att den kan bytas, säger Casten, som opererats för pulsåderbråck.

Sofia Tanaka 
sofia.tanaka@sr.se