SALA

Facket på plats i länet för att informera unga sommarjobbare

I dag inledde LO-facken sina turnéer i Västmanland. Syftet är att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter i jobbet. Första platsen var på torget i Sala och Maria Engström som är kampanjledare berättar vad de vanligtvis informerar om:

-Det kan handla om lönen, vad som gäller vid raster eller hur man gör med skattejämkningen.

Men hur välinformerade brukar ungdomar vara när det gäller sina sommarjobb?

-Det varierar från att inte alls veta sina rättigheter till att ha jobbat tidigare eller haft kompisar som jobbat och berättat saker. Eller att de haft föräldrar som informerat de om vad som gäller, så det varierar mycket, säger Maria Engström till P4 Västmanland.

Från och med idag och tre veckor fram kommer personer från de flesta förbundsavdelningar inom LO att turnera runt i länet för att informera ungdomar om deras rättigheter när det gäller sommarjobb som ofta är det första stora jobbet.

Fackförbunden, som blandannat består av handels, restaurang och kommunal jobbar både med att gå på stan och prata med ungdomar och att besöka arbetsplatser där ungdomar fått sommarjobb. Då passar facket även på att informera arbetsgivaren om vilka regler det är som gäller.

Sara Schön, som sommarjobbar på Färg och Hobbyhörnan i Sala har precis fått besök av facket, och hon tycker att deras information är viktig:

-Det är bra, man lär sig mycket så att man slipper bli lurad. Det är skönt att slippa den ångesten, säger hon.

Vad är bra att ha koll på när man kommer till sitt första sommarjobb?

-Hur långa raster man har och hur många maximala timmar man får jobba i veckan. Även minimilön är bra att ha koll på, för det är många arbetsgivare som kan vara snåla. Men jag har haft tur att hamna på ett bra ställe, de är väldigt snälla här, säger Sara Schön till P4 Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se