Landstinget fällt i AD för ogiltig uppsägning

Arbetsdomstolen, AD, slår idag fast att Landstinget Västmanland gjorde fel som sa upp en sjuksköterska inom psykiatrin för att hon stannade hemma och vårdade sin psykiskt sjuka systerdotter.
Arbetsdomstolens dom i målet kom idag. Det var i december 2001 som sjuksköterskan blev ombedd av Västerås stad att ta hand om sin psykiskt sjuka systerdotter. Systerdottern hade vårdats i ett fosterhem i en annan del av landet, men när platsen sades upp blev situationen akut. Sjuksköterskan bad då om tjänstledighet i en månad över jul och nyårs-helgen, fick nej av landstinget. Eftersom systerdottern då redan hade flyttat hem till henne, såg hon ingen annan råd än att stanna hemma och ta hand om flickan. När sjuksköterskan sedan skulle gå tillbaka till arbetet stängdes hon av från arbetsplatsen, och en tid senare varslades hon om uppsägning. Men enligt AD hade landstinget inte någon saklig grund för uppsägning; sjuksköterskan hade har aldrig misskött sitt arbete och hon ställdes inför ett "svårt personligt dilemma". Kvinnan får nu tillbaka sitt jobb, och landstinget ska betala henne 30 000 kronor i skadestånd. - Det är klart att vi är jätteglada över att vi har vunnit det här, säger Carl Falck, jurist på Vårdförbundet, och den som företrätt kvinnan i Arbetsdomstolen. Carl Falck är nöjd, dels för att sjuksköterskan får ha kvar sin anställning, dels för att man nu har fått prövat vad som gäller enligt "Lagen om rätt till ledighet för trängande familjeskäl" - en lag som inte har testats förut. - Nu vet vi lite bättre vad den lagen gäller, säger Carl Falck till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".