Surahammar

Flera polisingripanden vid ungdomsboende

Det har varit en rad polisingripanden och anmälningar som gäller boendet Global för flyktingungdomar i Surahammar. Sedan starten i februari förra året finns 13 polisanmälningar som gäller bland annat skadegörelse och misshandel och utöver det 6 polisingripanden vid andra händelser såsom bråk och självmordsförsök. Det framgår av ett yttrande från länsstyrelsen till kammarrätten, som ska avgöra om boendets lokaler uppfyller kraven på god kvalitet och säkerhet.

Länsstyrelsen har tagit fram alla polisanmälningar och polisingripanden som skett vid ungdomsboendet Global i Surahammar sedan boendet öppnade i februari förra året. Här är några exempel:

Mars 2008: En pojke hotade att sätta eld på lokalerna.

Oktober 2008:En pojke har låst in sig på sitt rum, Personalen ber polisen om hjälp att komma in.

November 2008: Två pojkar har hotat att slå sönder boendet. Sedan börjar de slå sönder inredning, bland annat genom att kasta ut några stolar, troligen från balkong eller fönster.

Det har varit sammanlagt 13 polisanmälningar, som gäller bland annat skadegörelse, misshandel, olaga hot, försvunnen person. Ytterligare 6 polisingripanden har gjorts, som inte har lett till anmälningar. Det gäller bland annat bråk, överfallslarm och självmordsförsök.

Länsstyrelsen har skickat den här sammanställningen till kammarrätten för att visa vilka situationer som uppstått vid boendet. Men kammarrätten ska inte avgöra om boendet är lämpligt eller olämpligt på grund av de här händelserna i sig, utan om lokalerna är lämpliga. Boendet inryms i flera lägenheter i två separata trappuppgångar och länsstyrelsen menar att personalen inte har tillräcklig överblick för att avhjälpa sådana här händelser.

Surahammars kommun håller inte med och kommunen har nu i ett yttrande till kammarrätten skrivit att de här händelserna inte har med lokalernas utformning att göra, att händelserna inträffat under en relativt lång period och enligt kommunens uppfattning inträffar lika mycket incidenter på andra boenden.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se