Två män med kopplingar till Bandidos friades

I början av april dömdes de i Västmanlands tingsrätt - mot sitt nekande - för en tortyrliknande misshandel av en 26-årig västeråsare i Bandidos lokal på Hacksta i februari i år.

Det var i mitten av februari i år som den 26-årige mannen torterades i Bandidos lokaler på Hacksta i Västerås. Tingsrätten trodde på 26-åringens historia om vad som hänt och ansåg även att misshandeln var styrkt via teknisk bevisning.

De båda männen dömdes sedan mot sitt nekande till fängelse i tre år och sex månader av tingsrätten. Där dömdes de också till att betala 65 000 kronor i skadestånd till offret.

I hovrätten har de båda åtalade männen inte ifrågasatt att 26-åringen utsatts för brottet, men har även där förnekat att de varit delaktiga i den påstådda händelsen.

Liksom tingsrätten tror hovrätten att mannen utsatts för det våld som kunnat styrkas i tingsrätten.

Däremot ifrågasätter hovrätten hans utpekande av gärningsmännen eftersom han ändrat sig vid de tillfällen han fått peka ut männen på bild under förundersökningen.

Hovrätten bortser heller inte från att den alkohol 26-åringen drack den aktuella kvällen och natten kan ha påverkat hans minnesbilder. Bevisvärdet av hans utpekanden av gärningsmännen anses inte så högt att det blivit ställt utom rimligt tvivel att de båda åtalade är gärningsmännen, enligt hovrätten.

Åtalet är därför inte styrkt och ska därför ogillas, liksom skadeståndet.

Det meddelar Svea hovrätt i sin dom i dag.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se