Sjuksköterska lättad över vinst i AD

- Jag är lättad. Det har varit en lång process och det har varit frustrerande att gå hemma och inte göra någonting alls. Det säger Marita Eriksson i Västerås som efter gårdagens beslut i Arbetsdomstolen nu får tillbaka sitt jobb som sjuksköterska inom psykiatrin i västerås.
Det var när Marita Eriksson stannade hemma för att vårda sin pysykist sjuka systerdotter som hon blev uppsagd från sitt jobb. Hon hade sökt tjänstledigt från sin vanliga tjänst för att kunna vårda systerdottern i hemmet. Något som Västerås Stad bett henne att göra då det inte fanns några andra alternativ. Men tjänstledigheten beviljades inte av arbetsgivaren och när Marita ändå valde att vårda systerdottern så sa landstinget upp hennes tjänst. Efter många förhandlingar både lokalt och centralt hamnade fallet i arbetsdomstolen där alltså Marita Eriksson fick rätt. Landstinget ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor till henne. Yvonne Wentzell som är landstingets förhandlingschef tycker trots arbetsdomstolens beslut inte att Landstinget gjorde fel som avskedade Marita Eriksson - Fyra veckor är en väldigt lång tid att vara borta från sitt arbete utan giltiga skäl säger hon. I vanliga fall hade detta varit saklig grund till uppsägning och det framgår också av domen. Yvonne Wentzell beklagar att fallet behövde gå till arbetsdomstolen men säger samtidigt att vissa fall är så speciella att det kan behövas ett domstolsbeslut för att landstinget ska veta hur de ska förhålla sig till det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".