Allt dyrare för äldre och funktionshindrade

Det senaste året har Västerås kommun tagit beslut som inneburit stora ekonomiska påfrestningar för funktionshindrade och äldre i kommunen.
Vid årsskiftet tog kommunen bort möjligheten att åka färdtjänst till olika sjukvårdsbehandlingar. Det medförde att kostnaden ökade från 16 till 75 kronor för en enkel resa. I somras höjdes kostnaden för hemtjänst drastiskt och nu planeras även en höjning av färdtjänstens fritidsresor från 16 kronor enkel resa till 30. Avgiften för hemtjänst höjdes i somras från 350 kronor till 1200, en ökning med 240 procent och förra veckan beslutade trafik- och idrottsnämnden att stödja tjänstemännens förslag om att även höja de så kallade fritidsresorna med färdtjänst från 16 kronor till 30 kronor. Beslutet i trafik- och idrottsnämnden har gjort många människor upprörda. - Det måste finnas andra sätt att spara pengar på i stället för att hela tiden spara pengar på oss som redan har en ansträngd ekonomi, säger Anki Eriksson, en av de som använder både hemtjänsten och färdtjänsten för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. 6000 personer i västerås stad har rätt till färdtjänst och 3400 till hemtjänst. Det är till största delen pensionärer och funktionshindrade som har rätt till de här insatserna från kommunen. Ett eventuellt beslut om höjda taxor i färdtjänsten tas av kommunfullmäktige i Västerås den 30 oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".