Pråmån förorenad - måste saneras

Tusen gånger mer bly än vad Naturvårdverket rekommenderar har uppmätts i Pråmån i Sala. Nu måste ån saneras, och det blir dyrt - över 30 miljoner kronor.
En drygt två kilometer lång sträcka av den så kallade Pråmån i Sala bör saneras till en kostnad av 32 miljoner. Det föreslås i den utredning som igår presenterades för Stadsbyggnadsnämndens politiker. Men det blir ett arbete som kommer att ta många år; bland annat därför att jordmassorna i och kring ån är så förorenade. Föroreningarna är framför allt bly, kadmium, kvicksilver och zink, och har hittats i både själva ån och utmed stränderna. Men trots de höga halterna - uppemot tusen gånger högre än Naturvårdsverkets gränsvärden - så är det inte farligt att närma sig ån, enligt miljökonsulten Per Claesson, som utrett Pråmåns föroreningar. Claesson säger till P4 Västmanland att man fortfarande till exempel kan gå barfota längs med ån, och också bada i den. Men trots att det inte föreligger någon omedelbar fara så menar han ändå att Pråmån bör saneras, för miljöns skull och för att minimera riskerna för människor. Enligt miljökonsult Per Claesson så är det framför allt för små barn - som kan riskera att få i sig stora mängder jord och sediment genom munnen - som föroreningarna kan utgöra en risk. Om man väljer att gräva bort de förorenade jordmassorna utmed ån beräknar man att 30 000 kubikmeter måste fraktas bort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".