Budgeten räddar inte häktet i Västerås

I går presenterade regeringen sin budget, men det blev inga glada besked för kriminalvården. Problemen med överfulla häkten fick ingen lösning, och ett framtida storfängelse i Västerås ser ut att vara mycket långt borta.
Men det kommer inte som någon överraskning i Västerås. - Det var rätt så väntat. Det säger Bo Svanberg, chef på kriminalvårdsmyndigheten i Västerås. I Västmanland så brottas kriminalvården med överbeläggning på häktet sen några år tillbaks. Häktet i Västerås är detsamma idag som byggdes på 60-talet med sina 35 platser och de 12 platser som nu byggts i Köping har inte räckt för att avhjälpa problemet. - Just nu pågår ett arbete med att se över de här överbeläggninarna och på lite längre sikt försöka lösa dem. Vi ska utreda förutsättningarna för att bygga nya häktesceller på fängelset på Hällby, i norra Sörmland. Det säger Lars Bergman, planeringschef på kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping. I bakgrunden finns problemet med att det har blivit allt fler häktade. Och detta är ett samhällsfenomen, Västerås är inte på något sätt ensamt om problemet. Bland annat i Helsingborg och Göteborg ska nya häkten byggas. Och visst skulle fler häktesplatser i Sörmland hjälpa upp situationen i Västmanland. - Men ur vår synpunkt är naturligtvis den bästa lösningen att bygga en ny anläggning i Västmanland, och att man också bygger häktesplatser i anslutning till den, säger Bo Svanberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".