Fagersta

"Gratisprover" blir tvångsabonnemang

Under de senare åren har det skett en ökning av olika firmor som med löften om gratisprover lockar in folk i abonnemang på diverse varor; allt från underkläder till hälsokost. Kunderna är ofta äldre personer. När Annika Palmér besökte sin Alzheimersjuka mamma i Fagersta hittade hon en hel drös med oöppnade paket i hennes lägenhet.

Paketen visade sig innehålla trosor, grönt te, rosenrot och omega-3-kapslar, och i varje kuvert låg även en faktura på 199 kronor.

Firmorna som skickat varorna går inte att få tag på på grund av att de under mars och april i år slutade att existera.

– Mamma hade inte ens förstått att hon skulle öppna kuverten. När jag frågade henne så mindes hon att någon hade ringt och erbjudit henne gratis trosor, som hon hade tackat ja till, säger Annika Palmér till P4 Västmanland.

Hon försökte ringa till företagens kundtjänster för att få stopp på utskicken, utan att lyckas komma fram.

Då vände hon sig till Konsumentverket där hon fann en mall på deras webbplats för hur man bestrider fakturor, och skickade tillbaka allt till företagsadressen.

Efter en tid fick hon ett svar som gick ut på att mamman hade accepterat villkoren, men att företagen inte skulle besvära henne mer på grund av hennes sjukdom.

 – Jag kan inte finna ord för vad jag tycker om företag som gör på det här viset, säger Annika Palmér till P4 Västmanland.

Sebastian Widman
sebastian.widman@sr.se