Tågkompaniet: "Ojust upphandling av Uven"

Irritationen är stor hos Tågkompaniet idag. Detta efter att det blev klart att SJ vann upphandlingen om tågtrafiken med Uven, som går från Uppsala via Västerås och ner till Östergötland.

Trafikhuvudmannen Mälab valde SJ, trots att de var dyrare, eftersom SJ förlängde körsträckan till Linköping. Men Tågkompaniets vd Bengt-Erik Johansson är förvånad över att inte dom vann upphandlingen.

– För det första var det så att vi gick in och räddade Uven som den har körts under ett antal år nu, sen gick SJ in som ett svar på det och la ett bud som var en miljon dyrare än men vann ändå, så jag tycker vi har blivit utnyttjade på det sättet.

Uvens normala sträcka är Uppsala-Norrköping, men SJ förlängde körsträckan även till Linköping i sitt bud.

– Hade vi fått räkna på samma underlag hade vi lätt kunna vara fem miljoner billigare istället för en miljon, säger Bengt-Erik Johansson.

Enligt Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Västmanlands Lokaltrafik, är det konkurrensen som har varit nyckeln i budgivningen. Att det har funnits två intressenter har nämligen pressat priserna. Men han menar samtidigt att det inte var SJ:s plan att förlänga körsträckan som fällde avgörandet.

– Att SJ erbjuder en bonus gör inte deras bud sämre direkt, men min bedömning är att de hade fått det här ändå, säger Bengt-Åke Nilsson.

Och han tycker att allting gått juste till.

– Jag är engagerad i tåg i Bergsslagen och där har vi ett jättebra sammarbete med Tågkompaniet, så det är mig fullständigt främmande att jag på något sätt medverkat till att diskriminera Tågkompaniet.

Emil Östman
emil.ostman@sr.se